Οι 3 κακοί του internet και πώς να τους αποφύγεις No1

1. Ο Cyberbully

Ποιος είναι

Συμμαθητής σου, μαθητής στο ίδιο σχολείο, γνωστός από την πολυκατοικία, τη γειτονιά, το φροντιστήριο, τις διακοπές ή την κατασκήνωση, γνωστός γνωστού σου, ανήλικος ή ενήλικος. Έτυχε να διασταυρωθείτε και για κάποιο λόγο δεν σε πήρε με καλό μάτι ή κάτι ζητάει από σένα. Μπορεί και να έχει στη διάθεσή του κάποια στοιχεία που σε φέρνουν σε δύσκολη θέση (φωτογραφίες, video).

Τι θα επιχειρήσει

Να σε βρίσει, να σε εκθέσει στους φίλους σου, να διαδώσει φήμες για σένα, να σε γελοιοποιήσει, να δημοσιεύσει σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης περιεχόμενο που σε φέρνει σε δύσκολη θέση ή να σε εκβιάσει ότι θα το κάνει, εάν δεν κάνεις κάτι άλλο εσύ για αυτόν. Όχι μία φορά, αλλά ξανά και ξανά.

Πώς να τον αντιμετωπίσεις

Μην του απαντήσεις και σίγουρα όχι με τον ίδιο τρόπο. Κράτα αποδείξεις της συμπεριφοράς του: τα μηνύματά του, τις δημοσιεύσεις του και ποια μέρα και ώρα έγιναν.  Δήλωσε και την παραμικρή παρενόχληση και πες το στους γονείς σου, για να σε προστατέψουν και να το χειριστούν από εκεί και πέρα.

Ό,τι κι αν έχει ο cyberbully  που σε φέρνει σε δύσκολη θέση είναι λιγότερο κακό από τη δική του πράξη να το χρησιμοποιεί για να σου επιτίθεται ή να σε εκβιάζει. Αυτό που κάνει είναι σίγουρα ανήθικο, πολύ πιθανά παράνομο και θα τιμωρηθεί γι’ αυτό. Να είσαι βέβαιος!