Το παιδί σας και το Internet: Χτίστε σωστά αυτή τη σχέση από την αρχή

Πείτε στο παιδί σας «Ναι, στο internet!». Είναι διασκέδαση, επικοινωνία και πληροφόρηση. Είναι επίσης ένα βασικό μέσο κοινωνικοποίησής του τώρα, αλλά και απαραίτητο επαγγελματικό εργαλείο αργότερα. Χτίστε τη σχέση του με το διαδίκτυο σωστά από την αρχή. Με 10 τρόπους:

1. Ενημερωθείτε για το διαδίκτυο και τους κινδύνους του

Μάθετε τώρα τι είναι και πώς λειτουργεί το διαδίκτυο. Βρείτε τι μπορεί να κάνει το παιδί σας online, πώς και με ποιον. Ενημερωθείτε για τους κινδύνους που μπορεί να συναντήσει και πώς να τους εντοπίζετε έγκαιρα.

Δεν είναι απλό, γιατί το διαδίκτυο συνεχώς εξελίσσεται. Πολύ σύντομα, εάν όχι ήδη, το παιδί σας θα ξέρει πιο πολλά από εσάς. Ακόμη όμως δεν έχει την κρίση που χρειάζεται για να προστατεύει τον εαυτό του. Χρειάζεται τη δική σας επίβλεψη.

2. Η θέση του υπολογιστή

Τοποθετήστε τον υπολογιστή σε χώρο όπου μπορείτε να ελέγχετε διακριτικά τι κάνει το παιδί σας όταν μπαίνει στο διαδίκτυο. Όχι στο δωμάτιο του παιδιού, τουλάχιστον όχι όσο είναι ακόμη μικρό. Επιβλέποντάς το από μακριά, μπορείτε να προλαβαίνετε τους κινδύνους που συναντά καθώς πλοηγείται. Επιπλέον, αντιλαμβάνεστε αμέσως εάν παρουσιάζει σημάδια εθισμού, ηλεκτρονικής παρενόχλησης ή κάτι άλλο σκαρώνει.

3. Διακριτική παρακολούθηση

Εγκαταστήστε ένα πρόγραμμα γονικού ελέγχου στον υπολογιστή που χρησιμοποιεί το παιδί σας. Τα προγράμματα γονικού ελέγχου φιλτράρουν ιστοσελίδες με επικίνδυνο ή ακατάλληλο περιεχόμενο: πορνογραφία, τυχερά παιχνίδια, βία, απάτες, παιχνίδια που δεν είναι για την ηλικία του. Καταγράφουν τι κάνει το παιδί σας online και σας επιτρέπουν να εντοπίζετε έγκαιρα πιθανούς κινδύνους από το ιστορικό της πλοήγησής του.

4. Χρήση, όχι κατάχρηση

Μην αφήνετε το παιδί σας ατέλειωτες ώρες μπροστά στον υπολογιστή. Δεν είναι καλό ούτε για τα μάτια του, ούτε για την ψυχική του υγεία. Συμφωνήστε μαζί του πόσες ώρες την ημέρα μπορεί να συνδέεται στο διαδίκτυο. Αυτό μπορείτε να το ρυθμίσετε και μέσα από το πρόγραμμα γονικού ελέγχου που θα επιλέξετε. Σε κάθε περίπτωση, μην το αφήνετε να θυσιάζει εμπειρίες από το φυσικό του κόσμο για χάρη της εικονικής του πραγματικότητας.

5. Ανοικτή επικοινωνία

Γίνετε μέρος της εμπειρίας του παιδιού σας με το διαδίκτυο. Ενθαρρύνετέ το να σας λέει τι κάνει online: ποιες σελίδες επισκέπτεται, τι παιχνίδια παίζει, με ποιους επικοινωνεί, πώς βρίσκει πληροφορίες, τι καινούργιο ανακαλύπτει. Έτσι, εάν ποτέ δει κάτι που το παραξενεύει, το τρομάζει ή του φαίνεται ύποπτο, θα μπορεί να σας το πει αμέσως, χωρίς να φοβάται ότι θα το μαλώσετε.

6. Υπογραμμίστε τους κινδύνους

Συζητήστε με το παιδί σας τους κινδύνους που μπορεί να συναντήσει καθώς πλοηγείται. Τονίστε του ότι στο διαδίκτυο πρέπει να λειτουργεί υπεύθυνα. Ζητήστε του να τηρεί 5 πολύ βασικούς κανόνες:

  1. Επιλέγουμε ασφαλές password και δεν το δίνουμε σε κανέναν. Ούτε στον καλύτερό μας φίλο.
  2. Προσέχουμε τι φωτογραφίες ανεβάζουμε και τι γράφουμε για τους άλλους. Ό,τι δημοσιεύεται στο internet μένει εκεί για πάντα!
  3. Δεν δημοσιεύουμε ποτέ προσωπικές πληροφορίες, δικές μας ή των άλλων. Όχι ονόματα, τηλέφωνα, αριθμούς καρτών ή οικογενειακές συνήθειες.
  4. Δεν απαντάμε σε κλήσεις αγνώστων και δεν δεχόμαστε ποτέ να συναντήσουμε μυστικά κάποιον που γνωρίζουμε μόνο μέσα από το διαδίκτυο.
  5. Δεν κάνουμε ποτέ συναλλαγές με πιστωτική κάρτα, όταν η διεύθυνση της σελίδας δεν ξεκινά από https://

Μάθετέ του ποιοι είναι οι 3 κακοί του internet και πώς να τους αντιμετωπίσει.

7. Τρόποι καλής συμπεριφοράς στο internet

Το διαδίκτυο είναι μια παγκόσμια κοινωνία. Έχει λοιπόν κι αυτή τους κανόνες της. Διδάξτε στο παιδί σας πώς να φέρεται σωστά στους άλλους όταν είναι online: στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, στα email ή SMS του, σε forum ή chat room, μέσω messenger ή Skype.

Συχνά τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεών τους. Άθελά τους μπορεί να προκαλέσουν πόνο, να κάνουν κάτι ανήθικο ή παράνομο. Θυμίστε στο παιδί σας τον κανόνα που ισχύει και στο φυσικό κόσμο: Δεν κάνουμε στους άλλους ό,τι δεν θέλουμε οι άλλοι να κάνουν σε εμάς.

8. Πότε να έχετε υποψίες

Έχετε το νου σας σε ύποπτα χαρακτηριστικά ή απότομες αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού σας, όπως:

  •  Κλείνει τα παράθυρα που είχε ανοικτά, όταν πλησιάζετε.
  •  Χρησιμοποιεί πολλά CD, DVD, εξωτερικούς σκληρούς δίσκους ή άλλα αποθηκευτικά μέσα.
  •  Εγκαταλείπει τα χόμπι του για να περνάει περισσότερες ώρες online.
  •  Παραμελεί τα μαθήματά του, τους φίλους του ή την προσωπική του υγιεινή.

Όσο νωρίτερα καταλάβετε ότι κάτι συμβαίνει, τόσο πιο έγκαιρα θα μπορέσετε να του προσφέρετε τη βοήθεια που χρειάζεται.

9. Υποστήριξη χωρίς όρους

Εάν τυχόν το παιδί σας αναπτύξει εξάρτηση από το διαδίκτυο, γίνει στόχος ή προκαλέσει το ίδιο ηλεκτρονική παρενόχληση, προσφέρετέ του υποστήριξη χωρίς όρους. Δείξτε του με λόγια και με πράξεις ότι δεν το κρίνετε.

Φέρτε το σε επαφή με παιδοψυχολόγους που ειδικεύονται σε θέματα εφηβικής υγείας σε σχέση με το διαδίκτυο. Καλέστε τη Γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού: 80011 80015 (χωρίς χρέωση), Δευτέρα με Παρασκευή, 09:00-15:00.

10. Ευαισθητοποίηση

Το διαδίκτυο είναι παγκόσμιο ζήτημα. Μας αγγίζει όλους με παρόμοιο τρόπο. Ό,τι αφορά εσάς, αφορά και τους γονείς δίπλα σας. Μοιραστείτε την εμπειρία σας και μάθετε από τη δική τους. Μιλήστε για σελίδες, παιχνίδια, διαδικασίες, δημοφιλείς δικτυακούς τόπους και πλατφόρμες που χρησιμοποιούν τα παιδία. Συζητήστε ποιους κινδύνους έχετε συναντήσει στη σχέση τους με το διαδίκτυο και πώς τους αντιμετωπίσατε.