Τα παιδιά… δικτυωνονται διαδικτυακα και κοινωνικα

Στις μέρες μας οι έφηβοι χρησιμοποιούν όλο και πιο συχνά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την επικοινωνία τους αλλά και τη δημιουργία της ταυτότητάς τους. Οι πιο δημοφιλείς σελίδες στην Ελλάδα είναι το Facebook και το Twitter. Επίσης, όλο και περισσότεροι νέοι και νέες χρησιμοποιούν το viber και το messenger για να ανταλλάξουν μηνύματα.

Τα τελευταία χρόνια οι έφηβοι μοιράζονται προσωπικές πληροφορίες στο διαδίκτυο. Σε αυτό συνέβαλε σημαντικά η αύξηση των χρηστών των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, άλλαξαν και οι στάσεις σχετικά με την έννοια της ιδιωτικότητας και της αποκάλυψης στοιχείων. Συγκεκριμένα, έρευνα σε 802 εφήβους 12-17 ετών έδειξε ότι 91% των εφήβων ποστάρουν τη φωτογραφία τους, 71% ποστάρουν το όνομα του σχολείου τους, 71% ποστάρουν την περιοχή που μένουν, 53% ποστάρουν το email τους, 20% ποστάρουν το κινητό τους, 92% βάζουν το αληθινό τους όνομα στο προφίλ τους, 84% ποστάρουν τα ενδιαφέροντά τους όπως ταινίες, μουσική ή βιβλία, 82% ποστάρουν την ημερομηνία γέννησής τους, 62% ποστάρουν αν είναι σε σχέση ή όχι και 24% ποστάρουν δικά τους βίντεο.

Οι έφηβοι βρίσκουν ένα άλλο μέσο όπου μπορούν να διαμορφώσουν την ταυτότητά τους και να προβάλλουν σκέψεις, απόψεις, να μιλήσουν για τα ενδιαφέροντά τους, να ενημερωθούν, να δημιουργήσουν και να συμμετέχουν σε ομάδες. Οι ομάδες αυτές μπορεί να αποτελούνται από γνωστούς και φίλους αλλά και από άτομα που δεν έχουν συναντηθεί ποτέ στην πραγματική ζωή. Επομένως, το μοίρασμα προσωπικών πληροφοριών με άτομα που δεν γνωρίζουν μπορεί να αποδειχθεί μια επισφαλής διαδικασία. Συγκεκριμένα, στα πρώτα στάδια γνωριμίας μπορεί να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης βασισμένη στην αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων αλλά με τον καιρό να καταλήξει σε προσβλητική συμπεριφορά ή και απειλές. Η εμπειρία αυτή μπορεί να οδηγήσει τα άτομα να νιώθουν ευάλωτα, καθώς μπορεί να μην γνωρίζουν πώς να την χειριστούν.