«Σςςς. Είναι Μυστικό. Ο ρόλος των γονέων στην πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης / παρενόχλησης παιδιών»

«Μου είπε ότι είναι το μυστικό μας»
«Αν το πω θα διαλυθεί η οικογένεια μας»
«Είναι ο τρόπος του να με αγαπάει»
«Αυτό θα είναι το παιχνίδι μας»

Αυτές οι φράσεις είναι μερικές από αυτές που έχουν ακούσει παιδιά τα οποία έχουν βιώσει κακοποίηση με κάθε της μορφή. Κακοποίηση μπορεί να είναι οποιαδήποτε μορφή σωματικής, συναισθηματικής, ψυχολογικής και τέλος σεξουαλικής πράξης που έχει ως αποτέλεσμα τη πραγματική ή τη δυνητική βλάβη στην υγεία ενός παιδιού, στην ανάπτυξη, στην επιβίωση ή στην αξιοπρέπεια του.
Ένα δύσκολο και συχνά άγνωστο κομμάτι είναι η σεξουαλική κακοποίηση ενός παιδιού, γιατί δεν γνωρίζουμε το πώς, πότε και από ποιόν μπορεί να γίνει σε ένα παιδί. Συχνά λέμε στα παιδιά «να προσέχεις τους άγνωστους ανθρώπους». Ξεχνάμε όμως ή αγνοούμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό συμβαίνει μέσα στο περιβάλλον του παιδιού, είτε αυτό σημαίνει κάποιος που φροντίζει το παιδί είτε κάποιος που είναι αρκετά κοντά στο παιδί, αποτελεί πρότυπο και περνά ώρες μαζί του.
Ας ακούσουμε λοιπόν αυτό που θέλει να μας πει το παιδί, πολλές φορές, ακόμα και με τη σιωπή του…
Οποιαδήποτε, ξαφνική και χωρίς εμφανή αιτία, αλλαγή της συμπεριφοράς του παιδιού μας, οφείλει να μας προβληματίσει. Αυτό μπορεί να σημαίνει αλλαγή στη ρουτίνα του ύπνου, του φαγητού, στη διάθεσή του. Επίσης, αν παρατηρήσουμε ότι το παιδί ανταποκρίνεται με παράξενο τρόπο στο άγγιγμα, αναπτύσσει ξαφνικά φόβο για συγκεκριμένα άτομα και μέρη, φέρει αδικαιολόγητα τραύματα επάνω του, παλινδρομεί σε προγενέστερα στάδια (ενούρηση, εγκόρπιση κ.α.) είναι μερικά από τα σημάδια που θα πρέπει να μας οδηγήσουν σε ένα διάλογο με το παιδί.
Μιλήστε λοιπόν με τα παιδιά σας, ακούστε τι έχουν να σας πουν και εξηγήστε τους
- «Ό,τι και να έχεις κάνει, ό,τι και να έχεις πει, όπως και αν είσαι εξωτερικά δεν έχει κανένας / καμία δικαίωμα να σε χτυπήσει, να σε βρίσει ή να σε αγγίξει με τρόπο μυστικό»
- «Αν το κάνει κάποιος / κάποια σίγουρα δεν φταις εσύ»
- « Δεν υπάρχει κανένα μυστικό που να με κάνει να ντρέπομαι να φοβάμαι και να μην μπορώ να κοιμηθώ τα βράδια»
- «Δεν υπάρχει κανένα μυστικό από τη μαμά, τον μπαμπά ή τον δάσκαλο μου, την δασκάλα μου»
- « έχεις κάθε δικαίωμα να αρνηθείς κάτι που σε κάνει να νοιώθεις άβολα»

«Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να καλέσετε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» ή ηλεκτρονικά στην διεύθυνση sos1056@hamogelo.gr, ώστε να συζητήσετε με ψυχολόγο όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας».